CHP’Lİ ÇİLER: "Güçlü OSB, Güçlü Ekonomi Demektir"

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli milletvekili Nail Çiler TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan organize sanayi bölgeleri (OSB) ve endüstri bölgelerinin önemine dikkat çekti. Çiler, “Her fabrika bir kale olmalıdır; tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür,” diyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini hatırlattı.

Konuşmasında OSB’lerin üretim, istihdam ve ihracat açısından kritik rol oynadığına vurgu yapan Çiler, "OSB demek sadece üretim değil, aynı zamanda çevre duyarlılığı, enerji verimliliği, dijital dönüşüm ve girişimcilik demektir," ifadelerini kullandı.

OSBÜK Tartışması: "Demokratik Yapı Zedeleniyor"

CHP’li Çiler konuşmasında, OSB’lerin çatı kuruluşu olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu. Önceden OSBÜK yönetiminin demokratik biçimde kendi başkanını seçtiğini belirten Çiler, "Yeni düzenlemeyle artık OSBÜK başkanını Bakan atıyor. Bu demokratik değil," diyerek eleştirdi.

Tartışmalı Harç Uygulaması: "Sanayici Cezalandırılıyor mu?"

5 Eylül 2024 tarihinde yapılan yeni bir düzenlemeye de tepki gösteren CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, OSB alanlarındaki boş parseller için uzatım harcı istenmesini ve bu harcın Bakanlığın döner sermayesine aktarılmasını eleştirdi. “Bu uygulama sanayicinin yatırım yapmasını engelliyor. Ekonomik koşullar ortadayken bu tür kararlar üretimi baltalayabilir,” şeklinde konuştu.

Endüstri Bölgeleri: "Bu Bir Ekosistemdir"

CHP’li Çiler’in konuşmasının bir diğer önemli başlığı ise endüstri bölgeleri oldu. Türkiye genelinde 48 endüstri bölgesinin bulunduğunu ve bunlardan sadece 18’inin aktif olduğunu belirten Çiler, bu bölgelerin stratejik önemine dikkat çekti. “Endüstri bölgeleri arsa değil, bir ekosistemdir. Üretim, Ar-Ge, ürün geliştirme, tedarik zinciri burada birleşir,” diyerek bu bölgelerin teknoloji odaklı üretim ve yeni nesil istihdam alanları yaratması gerektiğini söyledi.

"Bacadan Duman Değil, Umut Yükselecek"

Konuşmasının sonunda sanayi-üniversite iş birliğine dikkat çeken Çiler, “Bacadan duman değil, umut yükselecek” ifadeleriyle kalkınmanın sadece üretim değil, nitelikli iş gücüyle de sağlanabileceğini vurguladı.